joi, 15 ianuarie 2015

Cum alegem un NVR standalone





In primul rand sa explicam ce este un NVR si care este diferenta intre acesta si un aparat de tip DVR.
Denumirea de NVR este o abreviere de la Network Video Recording.
NVR-ul este un aparat folosit in sistemele de supraveghere wireless. Acesta primeste semnal video de la camerele IP si il inregistreaza sau reda in timp real.
Un NVR se distinge de un aparat DVR (digital video recording) prin faptul ca acesta primeste date strict online si nu prin conexiune analogica directa cum se intampla in cazul DVR-ului.
Exista si aparate de tip hibrid NVR/DVR, care incorporeaza functiile ambelor tipuri de aparatura. Astazi vom vorbi totusi despre alegerea unui NVR standalone.
Exista cateva aspecte pe care sa le urmariti in specificatiile tehnice ale aparatului NVR atunci cand doriti sa faceti o asemenea achizitie.
Numarul de canale video si audio
Numarul de canale al unui NVR standalone variaza de la model la model. In general veti gasi aparate cu 4, 8, 16 sau 32 de canale. Puteti opta pentru un NVR cu 4 canale video si 4 audio la fel de bine cum puteti alege un aparat cu 8 canele video si doar un canal audio.
Canalele video se refera la cate camere de supraveghere pot fi conectate simultan la aparat, in timp ce canelele audio se refera la numarul maxim de semnale de tip audio pe care aparatul este capabil sa le primeasca.
Numarul de canale al unui NVR, atat video cat si audio, ar trebui ales in functie de necesitatile pe care le aveti. Nu optati pentru un NVR cu 8 sau 16 canale daca veti avea doar doua camere de supraveghere spre exemplu.
Tipul de compresie video
Compresia video se refera la formatele in care fluxul de imagini este transpus. Unele formate video fiind mai comprimate decat altele, astfel vor ocupa mai putin din spatiul de stocare disponibil si acesta va avea o autonomie de inregistrare mai mare. Cele mai intalnite formate de compresie video sunt H.264, MJPEG si MPEG4 unde H.264 ofera cea mai buna compresie incat spatiul pe disc sa fie cat mai putin ocupat.
Rezolutia de inregistrare si vizualizare
Dupa cum probabil deja banuiti, cu cat mai mare rezolutia cu atat mai bine! De regula un aparat NVR standalone suporta rezolutiile D1/4CIF (704x576), 2CIF (704x288) si CIF (352x288).
Cadrele pe secunda (fps) trebuie luate deasemenea in considerare impreuna cu rezolutia atunci cand doriti sa faceti o achizitie. Cu cat cadrele pe secunda sunt mai mult, cu atat imaginea capturata si redata va fi mai cursiva si mai clara. Tineti cont totusi ca spatiul dimensiunea fisierele va creste odata cu numarul de frame-uri pe secunda. Orientati-va spre un NVR standalone care sa ofere 6-8 cadre pe secunda in modul de inregistrare, personal consider a fi suficiente pentru o imagine buna.
Dispozitive de stocare suportate de NVR
NVR-urile nu dispun in general de memorie interna, astfel ca va trebui sa acordati atentie numarului si tipului de HDD-uri pe care fiecare aparat le suporta. Acestea in general sunt de tip SATA sau e-SATA, de obicei cu o capacitate maxim de 4Tb. Numarul de harduri externe acceptate de un NVR variaza de la model la model. Poate fi suportat un singur HDD, doua sau chiar mai multe.
Important este sa va calculati spatiul de stocare necesar, apoi sa faceti achizitia. Tineti cont deasemenea cand va calculati bugetul ca HDD-ul inseamna si un cost suplimentar pentru sistemul de supraveghere.
Daca camerele de supraveghere de tip IP au fost deja achizitionate inaintea aparatului NVR, verificati compatibilitatea intre ele si aparatul pe care doriti sa-l achizitionati astfel incat sa nu existe probleme.
La achizitia unui aparat de tip NVR, acordati atentie partii legislative. Acesta trebuie sa corespunda normelor in vigoare si sa fie in conformitate cu legislatia,
Recomand deasemenea angajarea unei firme specializate in montarea sistemelor de alarma si supraveghere video. Desi instalarea sistemului poate parea usoara, este bine sa fiti acoperiti din toate punctele de vedere apeland la firmele specializate de la care veti primi si o hartie la mana cum ca instalarea a fost facuta legal si corect.
Tineti cont de criteriile despre care am vorbit in randurile precedente, calculati-va bine bugetul, necesitatile si faceti o achizitie inteligenta si potrivita pentru dumneavoastra.
Sperand ca acest mic ghid de achizitie al unui NVR standalone v-a fost de folos si v-a facut macar o idee despre ceea ce trebuie sa cautati intr-un asemenea aparat, nu ramane decat sa va urez succes si la cat mai putine evenimente neplacute redate de aparatul NVR!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu