marți, 9 decembrie 2014

Compunerea unui sistem de supraveghere complet




Compunerea unui sistem de supraveghere complet nu este un lucru atat de simplu pe cat ar parea la prima vedere. Trebui sa tinem cont de necesitatile pe care le avem dar si de anumite caracteristici ale componentelor gasind un raport cat mai bun intre cele doua.
Vom trece in revista in randurile ce urmeaza atat principalele componente ale unui sistem de supraveghere complet cat si caracteristicile fiecarei componente in parte de care sa tinem cont la momentul achizitiei.
DVR (Digital Video Recorder)
DVR-ul este principala componenta a unui sistem de supraveghere, de aici ar trebui sa pornim alcatuirea sistemului.
DVR-ul poate fi standalone sau de tip PC. Aparatul DVR controleaza intreg sistemul procesand si stocand imaginile venite de la camerele de supraveghere. La aparatul DVR vor fi conectate atat camerele cat si monitorul sau monitoarele impreuna cu cablul de retea pentru transmisia fluxului de imagini prin internet.
Principalele caracteristici ale DVR-ului sunt numarul de canale video, rezolutia de inregistrare, tipul de compresie video si spatiul de stocare. Acordati atentie acestor aspecte in momentul achizitiei.
Camerele video de supraveghere
Camerele video sunt o alta parte a importanta a sistemului de supraveghere. Acestea preiau imaginile prin intermediul obiectivului, le transforma in semnala electric, analogic sau digital de tip IP si le transmit mai departe DVR-ului care le afiseaza pe monitor sau le stocheaza.
Camerele pot fi de mai multe tipuri, compacte cu iluminator IR (ifrarosu) incorporat, camere rotative de tavan, tip dome, tip glont sau chiar camere ascunse.
Principala caracteristica a unei camere de supraveghere este rezolutia. Rezolutiile de regula sunt de 420, 540, 600 sau 700 linii TV (TVL). Ideal ar fi ca rezolutia sa fie cat mai mare, astfel si calitatea imaginilor captate va fi superioara.
Monitoarele
Monitoarele legate la sistemul de supraveghere afiseaza imaginile captate de camere. Monitorul sau monitoarele trebuie alese in functie de tipul de iesire de care dispune DVR-ul. Pot fi folosite cam orice tip de monitoare, de la monitoarele PC clasice cu tub pana la monitoare sau televizoare LCD, majoritatea DVR-urilor avand iesire HDMI si VGA facand conectarea astfel posibila.
Iluminatoarele infrarosu (IR)
Iluminatoarele infrarosu se folosesc pentru captarea de imagini pe timp de noapte. Acestea emit o lumina in spectru infrarosu invizibila ochiului uman pe care camera o va capta. Camera trebuie sa fie si ea dotata cu filtru infrarosu iar imaginile transmise vor fi alb negru.
Majoritatea camerelor compacte sau dome au incorporate sisteme de iluminare infrarosu tip LED, permitand astfel captarea de imagini clare si noaptea.
Lentilele sau obiectivul
Lentilele obiectivului sunt folosite pentru a diverge sau concentra lumina. Obiectivele sunt cu distanta focala fixa, ajustabila sau autoiris.
Pentru supravegherea zonelor apropiate se pot utiliza obiective cu distanta focala mica ce au un unghi de vizualizare mai larg, in timp ce pentru supravegherea in zone indepartate se foloseste un obiectiv cu distanta focala mare.
Convertoarele si multiplexoarele
Convertoarele si multiplexoarele se folosesc pentru a mari distanta de transmisie de la camere catre DVR. Folosind astfel de convertoare distanta poate fi marita pana la 600 metri in cazul celor pasive, iar in cazul celor active distantele sunt de ordinul kilimetrilor. Exista deasemenea cablu UTV folosit pentru transmiterea mai mult canale video concomitent si convertoare pentru fibra optica ce permit transmisia semnalului pe distante foarte mari.
Sursele de tensiune
In cazul in care reteaua publica de curent cade sau curentul este taiat in mod intentionat, sistemul de supraveghere trebui sa ramana functional. Pentru acest lucru se folosesc acumulatori. Acordati atentie dimensionarii surselor de curent astfel incat amperajul general sa fie cu cel putin 30% mai mare decat minimul necesar pentru functionarea echipamentelor astfel incat sa nu existe probleme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu