marți, 30 decembrie 2014

DVR sau NVR? Analogic sau IP?



Ce alegem cand vine vorba de supraveghere video? Alegem sa folosim un aparat de tip DVR (analogic) sau NVR (IP)?
Haideti sa vedem daca putem gasi un raspuns in randurile ce urmeaza!
Aparatul de tip DVR (Digital Video Recorder) a luat nastere datorita repeziciunii de dezvoltare a algoritmului de compresie video, cresterii rapiditatii vitezei de procesare si poate cel mai important reducerii dimensiunii fizice a aparatelor de stocare a datelor.
In linii mari, un aparat DVR este un multiplexor ce utilizeaza pentru stocare un HDD.
Dezvoltarea naturala a tehnologiei de inregistrare si supraveghere a dus la aparitia aparatelor NVR (Network Video Recorder).
Un lucru foarte important este sa stim sa facem diferenta intre un aparat NVR si un DVR. Ambele sunt numite de cele mai multe ori ”digitale”, totusi un aparat de tip DVR doar compun fluxul sau fluxurile video de tip analogic intr-un format digital. Acest termen de ”digital” se refera la modul de comprimare si stocare a fluxului atunci cand vorbim de aparatele DVR. Asadar, DVR-urile le situam in sfera analogica a sistemelor de supraveghere.
Un aparat de tip NVR in schimb, primeste direct imagini digitale de la reteaua IP.
Asadar, diferenta evidenta intre cele doua tipuri de aparate de inregistrare, este data de faptul ca imaginile primite de DVR vin din fluxuri analogice, iar cele primite de NVR vin din fluxuri video digitale care au fost deja codate de camerele de supraveghere IP.
Pe un aparat NVR nu exista conectori video, veti gasi doar intrare si iesire de date IP pe unde semnalul este codificat si comprimat, lucru facut in general in format MPEG- 4 sau H.264. Aceste doua formate de compresie digitala s-au bucurat de o adoptie la scara larga in industria CCTV, fiind cele mai eficiente.
Avantajul principal al unui sistem de supraveghere IP bazat pe un aparat NVR, este faptul ca acesta poate fi situat oriunde in cadrul unei retele. Poate fi la un centru de monitorizare, adiacent camerei de supraveghere, oriunde!
Locul de amplasare al aparatului NVR va fi transparent pentru operatorul acestuia. Fluxul video doar va fi apelat pentru vizualizare, cu conditia ca apelantul sa aiba autorizatia necesara pentru a face acest lucru. Inregistrarea si redarea de imagini este facuta simultan de aparatul NVR si fluxul poate fi vizionat de la distanta de catre un numar definit de operatori (in functie de model), acestia putand fi oriunde in lume.
NVR-ul foloseste la calcularea cerintelor fluxului de date si cerintele de capacitate de stocare pe HDD, folosind numarul de camere, functionalitatea acestora, rezolutia, rata de actualizare si fps ca si parametri.
Asadar, raspunsul la intrebarile din titlul ar trebui sa fie mai mult decat clar. Un sistem digital de tip IP este mult superior unuia analogic.
Pentru o locatie mica cu buget restrans alocat pentru supraveghere, un sistem de supraveghere analogic bazat pe DVR inca ar putea reprezenta o solutie, avand si un mic avantaj din punct de vedere al pretului. In caz contrar insa, supravegherea IP va castiga detasat intotdeauna!
Sistemele de supraveghere de tip IP bazate pe NVR reprezinta viitorul din punctul meu de vedere! Cele analogice probabil ca vor disparea incet incet, fiind inlocuite cu sistemele de tip IP.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu